Op deze tiende en dus laatste dag van het Toptraject, komt onze transformatie terug in de oefeningen die we doen. We delen, we stellen op, we huggen, en daarbij gaan we nóg een laagje dieper. Verbinding 2.0. We onderzoeken wat ons in de weg staat, onze valkuilen en ons doorzetsysteem, en wie er kleiner wordt als wij groter worden. Het is bekende materie, maar de manier waarop we hiermee aan de slag gaan laat zien hoever we dit jaar zijn gekomen.

Bij het opstellen van ‘de kracht die ons klein houdt’ voel ik duidelijk hoeveel we hebben geleerd. De opstellingen gaan als vanzelf, we weten, voelen wat er nodig is en aarzelen niet om dat te doen. Als de beweging er dan toch even uit gaat tijdens mijn opstelling, is Jawi er om een klein duwtje te geven. En duwtje naar nog een laagje dieper: “sluit je ogen en ga naar je hart”. Dit zorgt meteen voor verandering, de energie verzacht en de verbinding herstelt. En ik voel duidelijk wat er nodig is: het samen doen. Niet alleen eropuit, maar hand in hand, zodat we samen kunnen groeien.

We zitten op deze laatste dag van het Toptraject op een inmiddels vertrouwde plek: een strandje aan de Rijn. Dit is de plek waar we begonnen, waar we op de 1e dag én bij het Levend Water Ritueel het water in gingen, waar we al vaker met elkaar hebben gedeeld en geoefend. Een fijne, vertrouwde plek. En een fijne, vertrouwde groep. Een veilige groep ook, waarmee we dit jaar lief en leed deelden, diep zijn gegaan en enorm hebben genoten. Op deze dag doen we dit een laatste keer. Omdat we een intens jaar hebben beleefd samen, is het belangrijk dit goed af te ronden. Daar nemen we dus ook de tijd voor. Met warme woorden en kleine geschenken zeggen we gedag, tegen elkaar, tegen de groep in deze vorm, tegen dit traject. We staan stil bij hoe we dit jaar begonnen en waar we nu zijn uitgekomen. Het was een magisch mooi jaar. We hebben allemaal enorme stappen gezet, zijn dichter bij onszelf gekomen, we staan steviger en voelen meer vertrouwen en verbinding. Dit jaar bracht ons allemaal iets anders en tegelijkertijd is er die gemene deler. Dat we dit samen hebben gedeeld, blijft ons verbinden. En dat is misschien wel het grootste cadeau van dit Toptraject.