Ben je gebonden of verbonden? Op gebonden zijn kun je reageren met mokken of wrokken, zoals Jawi het noemt. Geen van beide helpt je verder, het is verzet en strijd. Je bent pas vrij als je de ander of de situatie kunt accepteren. Dan kun je je ermee verbinden in plaats van eraan gebonden zijn. Je vanuit vrijheid kunnen verbinden, draagt bij aan het zijn van een A-speler.

A-spelers, dat zijn wij voor elkaar, in deze TopTraject-groep. We hebben aandacht voor elkaar, geven elkaar de ruimte, bieden vertrouwen en veiligheid. Ook geven we elkaar af en toe een liefdevolle schop onder de kont of leggen we een vinger op een zere plek. Nooit om de ander kleiner te maken, juist omdat we zien dat de ander groots genoeg is om dit aan te kunnen.

Een A-speler is iemand met vergelijkbare of passende kernwaarden, het is iemand die je aanmoedigt en van wie je kunt leren. Het is fijn om je met zulke mensen te omringen. Ze geven je energie en dragen bij aan je groei. Naast A-spelers zijn er ook nog B-, C- en D-spelers, met wie het ook best fijn kan zijn en waar je ook best iets aan kunt hebben. Maar ze kósten je in meer of mindere mate vaak energie. En dat is zonde. Het leven is fijner met de juiste mensen om je heen.

Dé manier om A-spelers aan te trekken is zelf een A-speler zijn. Dat doe je door goed op jezelf afgestemd te zijn en door duidelijk te zijn naar anderen toe. En daar gaan we vandaag mee aan de slag. Niet door middel van theorieën, maar door het te voelen. Dat is zo fijn aan dit TopTraject. Het gaat niet over kennis, maar over ervaren. Het gaat dieper dan weten. Dat helpt mij om verder te komen, nieuwe stappen te zetten, het niet alleen te weten maar er ook naar te leven.

Zo ook vandaag. We voelen waar onze grens ligt, of we geven of nemen, wat van onszelf is en wat van de ander. We oefenen met het uitspreken van behoefte en grens, van waardering en aanmoediging. En we oefenen met buigen, voor wat er is en is geweest, voor de ander, voor waar we geen invloed op hebben. Dit is een krachtige oefening. We doen dit in tweetallen, maar het kan ook alleen. Na afloop schieten me al nieuwe dingen te binnen waar ik dit voor wil oefenen. Buigen zorgt voor acceptatie. Met buigen zeg je: ik neem je helemaal, zoals je bent, het is goed. Zo maak je jezelf vrij, vrij om je te verbinden, vrij om een A-speler te zijn.