Wist je dat ABRACADABRA niet alleen als toverspreuk wordt gebruikt in sprookjes? Het is een woord uit het Aramees en één van de betekenissen is vrij vertaald:

‘Ik creëer dat wat ik uitspreek’.

Op het moment dat een tovenaar of tovenares het woord uitspreekt, verschijnt, verdwijnt of verandert er iets.

Toverspreuken in sprookjes zijn momenten van magie waarin krachten zich bundelen om iets te creëren of te vernietigen. Het verschil tussen creatief en destructief. Met toverspreuken haal je het geluk naar je toe.

Eigenwaarde en liefde voor onszelf

Hoe vaak en hoe veel destructieve toverformules (belemmerende overtuigingen) heb jij in je hoofd? Jaren geleden onbewust ontwikkeld door gebeurtenissen en ervaringen. Jarenlang zitten ze vast in je hoofd en repeteren ze keer op keer. ‘Ik kan niks’, ‘Alles gaat altijd fout’, Ik ben lelijk’, ‘Niemand vindt mij leuk’, enzovoort. Dit soort gedachten zijn bepalend voor ons gedrag, denken over onszelf en hoe we ten opzichte van de wereld om ons heen staan en functioneren. Ze tasten eigenwaarde aan en ondermijnen de liefde voor onszelf.

Ongelukkig

Een persoonlijke belemmering van mij was: ‘Ik kan niets anders dan het werk dat ik nu doe en daarom moet ik ermee doorgaan’. Door de jaren heen is dat de onbewuste toverspreuk geweest die mij heeft vastgezet in een bepaalde manier van denken over mijzelf. De gedachte heeft ervoor gezorgd dat ik fysiek en mentaal te veel over mijn grenzen ben gegaan. Achteraf gezien voelde ik me gevangen en ongelukkig door die gedachte. Het was waar voor mij, in die jaren. Een waarheid die ik had gecreëerd.

Waarheid

Wat wij mensen in eerste instantie zien en ervaren als De Waarheid is veranderlijk en maakbaar. Dat gegeven geeft ons de mogelijkheid om jarenlange onbewuste negatieve gedachten-beïnvloeding om te vormen naar bewuste positieve gedachten-beïnvloeding. Waar word je gelukkiger van, wat wil je liever geloven? Dat je een nul bent of een 10.000.000?

Woorden als energiedragers

Woorden kunnen energiedragers zijn. Krachten die gelijk voelbaar worden. Als ik bijvoorbeeld ‘Ik haat je’ zeg, wil ik dit korte zinnetje het liefst weer deleten. Dat doe ik niet want hier gaat het nu juist over. Doe het, als oefening maar eens en zeg in je hoofd: ‘Ik haat je’. Check je lichaam op spanning of pijn. Zelf voel ik een knoop ontstaan bij mijn middenrif, een onmiddellijke fysieke reactie op drie woorden. Doe nu maar eens hetzelfde met ‘Ik vind je lief’. Mijn middenrif ontspant zachtjes.

Mantra

Lees in plaats van toverspreuk mantra en de magie wordt persoonlijker en komt je sprankelend tegemoet. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een mantra werkelijk kracht in zich draagt als hij goed geformuleerd is en gevoed wordt door intentie. Een van de definities van een mantra is: “Met goddelijke kracht geladen spreuk”. In dit geval laad jij de spreuk met je eigen focus in de vorm van je verlangen.

Hoe ontwikkel je een mantra?

Belemmerende overtuigingen

1. Even als simpele eerste aanzet: onderzoek je meest belemmerende gedachte eens. Schrijf hem zo concreet mogelijk op en censureer jezelf niet. Draai die gedachte nu gewoon om. ‘Ik kan niets’ wordt ‘Ik kan alles’. Dit is waarschijnlijk nog niet het goede zinnetje, omdat het een onmogelijk grote stap is. De kunst is nu een zin te formuleren die je uitdaagt en goed voelt. Bijvoorbeeld: ‘ik kan meer dan ik denk’.

Verlangen is het begin van alles

2. Stel jezelf vragen over je verlangen. Bijvoorbeeld wat deed je het liefst als kind? Wie is je grote voorbeeld? Wat wil je zijn? Waar wil je voor staan? Schrijf het op en maak het zo concreet mogelijk! Formuleer vervolgens een korte en positieve zin die bij jou past. Een of twee zinnen die je makkelijk kunt herhalen en gebruik daarin geen proceswoorden.

Proceswoorden zijn woorden die inhouden dat je er nog niet bent. Je kunt bijvoorbeeld een zin maken als: ‘Ik wil beter worden’ (in het geval je ziek bent), maar dan blijf je alleen maar bezig met beter wórden in plaats van beter zijn. De zin: ’Ik ben beter’ heeft én geeft meer kracht én is resultaatgericht. Of: ‘Ik wil graag een goede relatie hebben’ wordt ‘Ik heb een goede relatie’.

Een resultaatgerichte zin helpt je verder dan een procesgerichte zin.

Ik zal mijn allereerste mantra, van een aantal jaar geleden met je delen:

‘Ik ben mooi en goed zoals ik ben’

‘Ik kan meer dan ik denk’

‘Er is verbinding tussen Anne en mij’

De bovenstaande zinnen geven gelijk een kijkje in mijn keuken. Ze wijzen erop dat ik me niet mooi voelde en dat ik niet het gevoel had dat ik goed was zoals ik was. Dat ik mezelf beperkte in mijn (werk)mogelijkheden en dat ik verbinding miste met mijn vrouw. Onder al die woorden zat een groot verlangen. Het verlangen naar: in evenwicht zijn met mezelf en dat het goed zou gaan tussen mijn vrouw en mij. De zinnen heb ik een jaar lang bijna elke ochtend, en vaak ’s avonds onder de douche, uitgesproken. Tijdens dat uitspreken voelde ik me groter worden, steviger en meer in staat om verder te kijken wat er nodig was om balans te vinden.

Een mantra zeggen is een manier om een negatieve overtuiging die al jaren voelbaar is, in relatief korte tijd om te buigen naar een positieve overtuiging.

Jouw mantra geeft zelfvertrouwen

Een mantra zeggen, vraagt doorzettingsvermogen en eerlijkheid naar jezelf.

Als je jouw persoonlijke zinnen hebt gevonden, kun je die aanvullen met:

‘Ik hou van mezelf’

‘Ik accepteer mezelf’

‘…………………….’ (jouw persoonlijke zinnen)

‘…………………….’

Om ontmoediging te voorkomen en mildheid voor jezelf in te bouwen, kun je eindigen met een zin als: ‘ook al voelt het op dit moment niet zo’.

Sprookjes bestaan! Jij kunt (in) je leven creëren door focus te richten op dat wat jij graag wilt zijn of ontvangen. Zo ontwikkel je zelfvertrouwen op gebieden die jouw aandacht vragen.

Welke mantra of toverspreuk creëer jij voor dit jaar?