Ik ben altijd bij je: je grootste vijand en je beste vriend.

Ik ben verantwoordelijk

Ik alleen ben verantwoordelijk voor de shit in deze wereld. Dat mensen fysiek en mentaal beschadigd raken, de veroorzaker van angst. Het is mijn baan om je uit te dagen en ik doe je twijfelen over wat je zegt en vooral over wat je denkt. Ik geef je ook je schijnzekerheid en de stokpaardjes waarmee je de wereld denkt te vatten. Ik geef je elke keer weer een duw, een klap of laat je jezelf beschadigen. Aan de andere kant zal ik al jouw vastgeroeste destructieve overtuigingen hartelijk bevestigen en belonen met infantiele cadeautje en telkens als jij in zo’n overtuiging trapt, scoor ik.

Hahaha, zelfs als je dit leest, beïnvloed ik je op alle fronten en jij hebt het niet eens door. Ik ben de beste in mijn werk. Al je twijfels over wat je nu leest, ben ik. De gedachten die jouw mening vormen, ben ik. Ik ben de tegenstander in de film van jouw leven, de hoofdrolspeler die maar weinigen zien.

Ik ben de bron van al het lijden op deze aarde!

Negativiteit

Jouw negativiteit is mijn 5-gangendiner en ik vind het heerlijk. Ik groei ervan, als jij je te volstopt met eten, te volgiet met alcohol en volspuit/-snuift en slikt met allerlei verdovende middeltjes en je suf kijkt aan porno. Het grappige is dat ik de personificatie van die middeltjes ben! Om mij maar niet te hoeven voelen, ‘verzachten’ jullie je leven met bovenstaande uitvluchten en dat komt mij weer goed uit.

Jawi, de schrijver van dit stukje, battled, net als iedereen, iedere dag met mij. Althans voor zover hij me kan zien;) Ik laat levendige scenario’s in zijn hoofd afspelen tot hij ze voor waar aanneemt. Een beetje stress en hij grijpt alweer wat lekkers waarvan hij denkt dat het hem troost zal bieden. Hij wordt steeds beter in het zien wat er gebeurt en daarmee zet hij mij op een zichtbare plek. Hij is ermee aan het werk (voorzover hij me kan zien;)

Ik fluister je in dat je ook volgende week kunt beginnen met sporten, dat dat ene zakje pinda’s best wel kan, nog één sigaretje. Ik schreeuw in je oor dat je het recht hebt, de ander pijn te doen omdat hij jou pijn heeft gedaan. Ik ben ook de valse trots waardoor je geen hulp kunt aannemen.

Je leest het: ik beheers een onuitputtelijke bron van rollen, precies toegepast op jou!

Ik besta

Veel mensen zeggen dat ik niet besta…. En dat komt mij goed uit. Je hoeft niet in mij te geloven, ik heb je geloof niet nodig om te bestaan. Als je namelijk wel in mij geloofde, zou je me nooit volgen en dat zou mijn werk erg ingewikkeld maken. Mijn kracht wordt gevoed door jullie ongeloof.

Jullie vertrouwen op die vijf nietige zintuigen en reageren, zonder mij waar te nemen, met volle kracht op elk wissewasje.

Cynisme geeft me energie, ik leef op sarcasme en geweld doet me groeien.

Even een samenvattend lijstje:

Al je beschuldigende vingertjes, that’s me.

Al jouw twijfels, that’s me.

Al jouw zelfonderschatting, that’s me.

Al jouw destructieve daden naar anderen en jezelf, that’s me.

Al jouw piekeren over of je wel of geen bestaansrecht hebt, that’s me.

Al jouw meningen over anderen en jezelf, that’s me.

Al jouw zogenaamde verontwaardiging en rechtvaardigheidsgevoel, that’s me.

Al jouw zieligheid, faalangst en depressie, that’s me.

Al jouw schuldgevoel, that’s me.

Wat is waar?

Ik zorg ervoor dat je pijn ervaart en jij geeft me alle kans!

Jouw reactie is mijn werk. Ik daag je uit om tegen je kinderen te schreeuwen. Ik daag je uit om elke dag te huilen, om je bomgordel om te gespen, om je angst maar goed te volgen en daarbij te denken dat het nog waar is ook!

Waar……. Alles is waar.

Overwinning!

Op het moment dat je ervaart dat je je meer of minder voelt dan een ander ben ik aan het werk. Op het moment dat je je daar bewust van bent, je gedachten en gedrag hierin ziet, heb je al een overwinning op mij behaald. Als je ziet dat er drie vingers naar jou wijzen als je naar een ander wijst, verdien je eremetaal.

Je bewustzijn is dus al genoeg! Je bewust-zijn van je bewustzijn is nog een stapje verder.

Straf jezelf niet om een gedachte want dat is natuurlijk weer mijn werk. Met jezelf kleiner maken maak je mij groter. Dit is een heel subtiel proces in jezelf. De enige werkelijke oorlog wordt in jezelf gevoerd. Als je die ziet en blijft winnen, ontstaat er vrede in en om jezelf. Als genoeg mensen dit zien, naderen we wereldvrede.

Het is tijd. Ik wil ook gezien worden voor wie ik ben. Moe ben ik niet hoor, ik kan nog eeuwen doorgaan. Geen probleem. Het is gewoon tijd.

Naam

Wat zorgt ervoor dat ik stop? Hier komen wat tips van een kenner:

Wees er gerust op dat je goed bent zoals je bent en kies voor zelfvertrouwen. Zie mij en noem me bij mijn naam. En weet je wat grappig is? Elke naam is goed! Ego is wat afgezaagd maar oké, Satan heeft een religieus sausje, The Dark Side vind ik al wat sappiger. Dikke Herman, Harige Henk of Lamme Leo is nog beter, dan komt er nog een glimlach bij ook en dat is kracht. Lach om me en visualiseer me als een onbeholpen stripfiguur op een potje. Dan heb je me pas echt.

Dankbaarheid en liefde

Geef aandacht aan het mooie wat je in je leven hebt. Wees dankbaar voor de liefde die je voelt voor anderen en die je mag ervaren. Dankbaarheid voor wat is, zal mij doen verzwakken, doen verschrompelen als een Spaanse peper die te lang in de zon ligt. Het lastige voor jullie is om dat pepertje niet weer te gaan eten want de hitte zal je doen verschroeien. Jouw geluk is dus afhankelijk van de wetenschap dat ik je beïnvloed. Hoe meer je me ziet, hoe meer keuzevrijheid je hebt. Mijn zwakte is pas echt voelbaar als jouw dankbaarheid zo groot wordt dat je oprecht kunt geven. Juist als het geven jou pijn doet, doet het mij pijn, want dan overwin jij jezelf en daar word ik kleiner van.

Ik vervaag in het licht van liefde en verbinding.

Reddende engel

Ik ben de hel én de hemel.
Ik ben de poort naar zelfkennis en groei. Omarm mij en kom tot rust.
Ik lijk je ergste vijand maar als je me leert kennen, ben ik je reddende engel.
May the force be with you

(Geïnspireerd op het boek Satán van Yehuda Berg)