Levensvragen

We worstelen allemaal, in meer of mindere mate, met (levens)vragen:

  • Ben ik werkelijk gelukkig in de relatie die ik nu heb of gaat de relatie over mijn grenzen? Maakt de relatie me groter of kleiner? Kan ik mezelf zijn? Ervaar ik mijn mannelijkheid of vrouwelijkheid? Is dit degene waarmee ik een deel van mijn leven wil doorbrengen?
  • Is het werk wat ik doe, het beste wat ik kan doen? Ben ik werkelijk gelukkig met wat ik doe of doe ik het omdat ik denk dat dit de enige manier is om in mijn levensonderhoud te voorzien?
  • Hoe ga ik om met mijn kinderen?
  • Ben ik wel leuk, mooi, interessant, grappig, diepgaand, intelligent, groot, klein, slank, mollig, blond, rood, zwart, bruin, gek, betrouwbaar, wijs, sterk, moedig enzovoort genoeg?
  • Heb ik bestaansrecht?

Gezondheid

‘Wat zou Liefde zeggen’ is een coachingtool dat je inhoudelijk helemaal zelf creëert. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je al je vragen aan Liefde stellen!
Je creëert een personage dat jouw fysieke- en mentale gezondheid bewaakt, en je de juiste tips en tricks geeft wanneer nodig.
‘Wat zou Liefde zeggen’, kan jouw leven even vertragen zodat je kijkt naar wat je doet. Hoe reageer je in een (stressvolle) situatie, waarom reageer op die manier? Is het een destructieve- of constructieve reactie?

Raad en daad

Stel, je hebt een vriend of vriendin die jou echt door en door kent. Iemand die jouw donkerste kant, je duisterste geheimen, je twijfels en angsten, maar ook je lichtheid, kracht en volle levenslust kent. En stel dat diegene je in moeilijke periodes ondersteund met raad en daad en je ook regelmatig een schop onder je kont geeft, als dat nodig is. Dat diegene altijd antwoord geeft op je meest kwetsbare vragen. Die er dag en nacht voor je is en je onvoorwaardelijk volgt en steunt. Hoe zou dat zijn?

Er is zo iemand.
Voor iedereen.

Zoals je wel begrijpt is er niemand in de wereld zo dichtbij jou als jijzelf. Dat maakt het soms juist ook heel moeilijk om wat afstand te scheppen in situaties om van daaruit de juiste beslissingen te nemen. Keuzes kunnen voortkomen uit pijn, angst en verdriet als reactie op hoe bent opgegroeid of wat je hebt meegemaakt. Die reacties zijn logisch maar ondersteunen vaak niet een pad van groei.

Wat zou Liefde zeggen?

Zie Liefde als een personage.
Dit personage vul je met elementen die uit jouw kern komen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kom je tot die informatie en daarmee ‘voed’ je Liefde.
Waar bestaat die informatie uit? Dit is vrij om vorm te geven, maar ik zal een paar tips geven:

  • Je kernwaarden met bijbehorende normen. (Als je die scherp hebt heb je het grootste werk gedaan).
  • Je levensthema, (hoe zou je willen dat anderen je herinneren als je bent overgegaan).
  • Je wens voor jezelf (kan situationeel zijn, maar ook in een groter plaatje bezien worden).
  • Je wens voor andere mensen.
  • Je wens voor de wereld.

Er zijn nog veel meer vragen te stellen die je naar Liefde leiden. Wees lekker eigenwijs en zoek het niet alleen in zoetsappigheid. Je hebt ook daadkracht en vuur nodig om je vragen beantwoord te krijgen.

Jij creëert

Nu is het tijd voor de vorm!
Hoe ziet Liefde er voor jou uit? Zoek een metafoor die jou ondersteund. Dit kan een dier zijn, waarmee je makkelijk verbind, het beeld van je opa of oma, een boom, of misschien wel een bos als geheel, een virtuele vertegenwoordiger van Liefde. Het maakt niet uit, als het maar voor jou werkt.

Voor mij persoonlijk is dit Yoda uit StarWars. Je ziet al, dat je niet op zoek hoeft te gaan naar iets wat met de ‘realiteit’ te maken heeft. Jij creëert.

Maak het visueel

Als je gekozen hebt voor een vorm, breng die dan tot leven door beelden te zoeken, en te bewerken in al die mooie apps die er zijn. Ontwerp een mooie screensaver of print het en vul die vorm met alle, voor jou zo, belangrijke elementen. Dit doe je door er essenties bij te schrijven.
Maak het visueel aantrekkelijk en geef het daarmee al je aandacht.

Fysieke en mentale gezondheid

Dan komt nu het echte werk.
Zoek een plek waar je je veilig voelt en kunt ontspannen.
Doe een bodycheck en scan van beneden naar boven je lichaam op spanning of pijn. Als je iets tegenkomt geef het dan aandacht en ontspan. Volg je ademhaling en neem waar wat hoe de lucht zich door je lichaam beweegt. Als je gedachten afdwalen geef je weer focus aan je ademhaling.

Visualiseer het beeld van Liefde tot in detail en zie al die elementen waarmee je Liefde hebt gevuld. Liefde is compassie en Liefde is daadkracht. Stel nu je vraag aan Liefde, al dan niet hardop, en luister, in stilte, wat Liefde je te zeggen heeft.

Zou Liefde je adviseren een hele zak chips te eten in plaats van een handje? Zou Liefde je zeggen dat je bij die man moest blijven die je slaat en misbruikt? Zou Liefde je aanmoedigen om tegen je kinderen te schreeuwen? Zou Liefde je influisteren dat je maar beter de verbinding met anderen kan verbreken om te voorkomen dat ze je pijn doen? Zou Liefde je vertellen dat het goed voor je is om teveel alcohol te drinken? Teveel te eten? Teveel te blowen? Teveel te sporten? Teveel televisie te kijken enzovoort? Natuurlijk niet! Echte Liefde zal er alles aan doen om jouw fysieke en mentale gezondheid optimaal te krijgen en te houden.

Genadeloos, liefdevol en goudeerlijk

Wees genadeloos, liefdevol en goudeerlijk naar jezelf toe en je krijgt de antwoorden waar je om vraagt. Die zullen niet altijd comfortabel voelen. En zo is het.
Liefde zal je adviseren om in actie te komen, vol te houden en bij jezelf te blijven.

Succes met ‘Wat zou Liefde zeggen’.