“Wat is overvloed voor jou?” vraagt Jawi aan de groep. Het woord vertrouwen komt veel voorbij in de antwoorden van de deelnemers. Maar ook ‘zien wat er is’ en ‘zien dat er genoeg is’. Voor mij gaat overvloed over vertrouwen en overgave. Dat ik op het gebied van overgave nog wat te doen heb, blijkt tijdens de volgende oefening.

Stel je voor: je gaat op de rugleuning van een bankje staan. Achter je staan 8 mensen, klaar om je op te vangen in hun armen. Jij sluit je ogen en laat je achterover vallen…. Ik wilde eerst wel eens zien of dat goed ging! Dat bleek het te gaan. De een na de ander liet zich vallen. De een na de ander werd gedragen door de deelnemers. De een na de ander zei, of jubelde, hoe tof, mooi en bijzonder het was. Toen bijna iedereen geweest was, stapte ik naar voren. Als iedereen het deed, dan kon ik het vast ook. Dus ik klom het bankje op, ging op de rugleuning staan, zocht mijn balans. Ik ademde diep in en uit en…. bleef staan. Iets in mij blokkeerde. Ik wilde wel, maar mijn lichaam wilde niet. Loslaten, me laten vallen, het lukte me niet. Ik kreeg mezelf niet over die drempel heen. Na een tijdje daar gestaan te hebben, had ik niet het gevoel dat dit nog ging veranderen. Dus heb ik me aan Jawi’s hand achterover laten zakken, in de armen van mijn mede-deelnemers. Ik heb me niet laten vallen, maar werd wel gedragen. En dat was bijzonder mooi. Emotioneel ook. Zeker toen Jawi begon te zingen: “My roots reach deeply, I am connected tot he core of me”. Aan het vallen kon ik me niet overgeven, maar aan dit gedragen worden wel. Ik voelde me geborgen en gekoesterd.

Overvloed is best een pittig thema. Deze Toptraject-dag is de ‘grote broer’ van de dag over belemmerende overtuigingen. Overvloed raakt aan alle vlakken van ons leven. Een mooi thema om mee aan het werk te gaan dus. Een manier om dit te doen is je relatie met geld onderzoeken. Vind je geld het slijk der aarde, vind je het lastig of juist wel handig, geeft geld je vrijheid, of vind je geld gewoon geweldig? Overvloed gaat niet (alleen) over geld. Maar uit je houding ten opzichte van geld, kun je wel afleiden of je overvloed ervaart. Ik kwam erachter dat ik geld zie als iets wat voor zorgeloosheid en vrijheid zorgt. Daarmee maak ik die zorgeloosheid en vrijheid voorwaardelijk, want blijkbaar heb ik daar geld voor nodig. En dat is niet handig, want voorwaardelijkheid duidt altijd op een tekortgedachte. Overvloed is onvoorwaardelijk. En daar wil ik niet alleen op vertrouwen, daar wil ik me ook aan leren overgeven.